Bereczki Norbert: Szép évet tudhatunk magunk mögött

Két éve a Rallye2 abszolút bajnokaként szedte a sátorfáját a Bereczki Norbert-Kozma László duó és a hazai bajnokság helyett Romániában próbált szerencsét Citroën C2R2 Max-ával. Első évadjukban kicsivel maradtak csak le a Citroën Trophy bajnoki címéről, és a második esztendőben is dobogóra állhatott a debreceni legénység. Bereczki Norbival beszélgettünk a 2012-es évükről.

Racing.hu: Nem olyan régen átadták a román bajnokság kupáit is, amik közül nektek is jutott néhány darab. Beszélj nekünk kérlek arról, hogy milyen volt az ünnepség, és hogy hogyan néz ki a szomszédban egy ilyen esemény!? Ha jól tudjuk, igen színvonalas ünnepségen vettetek részt…

Bereczki Norbert: Nekünk túl sok újdonság nem volt az eseményen, hiszen már 2011-ben is jelen lehettünk egy hasonlóan megrendezett, különleges hangulatú, nagyszabású ünnepségen. Az ünnepségnek egy több, mint 100 éves, kaszinónak épített épület adott otthont, ami réges-régen még Nicolae Ceausescu is felújíttatott, az egyik kedvenc helye volt. Amikor beléptünk, rögtön a hallban elkérik a kabátot, pezsgővel kínálnak, nagyon megadják a módját mindennek. Nincs ez máshogy a nagyteremben sem, gyönyörű körasztalok mellett foglalhattunk helyet, csodálatosan megkomponált az egész rendezvény, előre eltervezett koreográfia mentén haladnak a dolgok, fények, és egyéb látványelemek fokozzák a hangulatot. Az est folyamán nem csak a rallye szakág díjait adják át, hanem minden szakág versenyzői ilyenkor kapják meg a kupáikat. A teljesség igénye nélkül itt volt a gokartosoktól az off-roadosokig, a pályaversenyzőkön át mindenki, tehát, aki négykerekű autóval versenyez a szomszédban az ott volt az eseményen. Kijelenthetjük, hogy a szervezők tudnak igazi bulit csinálni, a résztvevők pedig önfeledten szórakoznak, hiszen például az off-road szakág díjazottjai üvöltve, ugrálva, összeölelkezve vették át a kupáikat, fergeteges show-t csináltak. A díjak átadása után az egész estét megkoronázva kinyitnak egy másik hatalmas termet, ahol egy 25-30 méter hosszú svédasztal várja a társaságot minden földi jóval, étellel roskadásig megpakolva. Az italokat pedig természetesen folyamatosan fölszolgálják. Ez tehát nekünk már nem volt újdonság, már megszoktuk,  :-) mondhatnám kicsit nagyképűen, de nagyon jó volt minden, nagyon jól éreztük magunkat.

Racing.hu: Arra tehát titkon készültetek a hosszú út során, hogy valószínűleg alaposan megvacsorázhattok, :-) de miért is voltatok hivatalosak a román bajnokság díjátadó ceremóniájára?

Bereczki Norbert: Azért tettünk meg oda-vissza kb. 1200 kilométert, mert a kategóriánkban harmadikként teljesítettük az évet, úgy, hogy mindössze fél ponttal maradtunk le a második helyről. Mindezt úgy értük el, hogy a bajnokság felén tudtunk részt venni. 4 futamon álltunk rajthoz, egyen kiestünk, kettőt megnyertünk, egy versenyen pedig a bronzérem jutott nekünk. Ebből kerekedett ki ez az eredmény, és az ezért járó kupákat vehettük át.

Racing.hu: Úgy tudjuk, hogy az anyaországot egyedüli magyar párosként képviseltétek az eseményen. Milyen érzés volt a teljes hazai rallye-s társadalmat képviselni Romániában ráadásul elég szép eredményért járó kupákkal a színpadon állva?

Bereczki Norbert: Alapjában véve négy páros vett részt a román bajnokságban. Szabó Gergőék, Spitzmüller Csabáék, Bakó Lászlóék valamint mi, na és néhány hazai páros egy-egy verseny erejéig belekóstolt a kinti életbe. Nekünk sikerült úgy az évünk, hogy az kupát ért, a többieknek sajnos nem. Ilyen szempontból tehát tényleg mi képviseltük az országot egyedül, mivel anyaországi magyarként csak nekünk adtak át kupákat. Ez egy nagyon megtisztelő feladat volt nekünk.

Racing.hu: Köztudott, hogy a magyar és a román nép alapvetően nem barátja egymásnak. Mi a helyzet a pályán, a versenyeken?

Bereczki Norbert: Bátran mondhatom, hogy a román versenyzők befogadtak minket, nincsen semmiféle megkülönböztetés vagy provokáció az irányunkba, színre, fajra, nemre, nemzetiségre való tekintet nélkül barátként, vetélytársként, autóversenyzőként tekintenek ránk. Kedvesek, rendesek, érdeklődőek. Szeretünk velük és ellenük versenyezni és úgy látjuk ez kijelentés fordítva is maximálisan megállja a helyét.

Racing.hu: Az évzáró banzáj tehát kiváló volt, de hogy alakult az évetek? Értékeld kérlek azt a négy versenyt, amin ott lehettetek!

Bereczki Norbert: Attól függetlenül, hogy nem sikerült teljes évadot teljesítenünk a bajnokságban elmondható, hogy egy szép évet tudhatunk magunk mögött. Félévkor felmerült a lehetősége, hogy itthon is megméretjük egy kicsit magunkat. Ennek tükrében azt mondom, hogy kifejezetten jól sikerült az évünk, hiszen a negyedik futam után talán, még vezettük is a bajnokságot. A versenyeken remekül éreztük magunkat, a pályák a már megszokott szenzációs élményt nyújtották, 2012-ben sem okoztak csalódást. Itthon a B.A.Z. megyei sprinten, Sátán mentünk egyet és egy miskolci túra verseny szerepelt még a versenynaptárunkban. Mindkét versenyen más-más navigátor ült az állandó társam, Kozma Laci helyén. Két régi navigátorom és jó barátom vállalta el a jobb1-et. Sátán Sedlák Gergővel, Miskolcon pedig Tóth Szabolccsal versenyeztem együtt.

Racing.hu: Hazanéztetek. Jó volt, szép volt, de elég volt? Mit tudsz az itthoni történésekről?

Bereczki Norbert: Bereczki Norbert: Figyelem a magyar bajnokságot, figyelem, hogy ki-kivel meccsel, hogy állnak az eredmények. A Rallye2 is a szívem csücske, rájuk is figyelek. Bízok benne, hogy a hazai Rallye(2) is hamarosan virágzásnak indul, nagyon szorítok érte.

Racing.hu: Azt mondod, hogy vezettétek a román bajnokságban a csoportotokat négy verseny után, az Arad Rallye után pedig már nem indultatok Romániában. Nem lett volna jobb, ha mégis a kinti versenyzés mellett maradtok és a hátra lévő futamokon még begyűjtitek, mondjuk azt a fél vagy akár 1 pontot, amivel most meglenne az ezüstérem, vagy netán kicsit többel a kategória bajnoki címe is?

Bereczki Norbert: De igen, mindenképpen. De számunkra idén a Citroen Trophy volt az elsődleges, az viszont Aradon véget ért, így már nem volt módunk több pontot gyűjteni, be kellett érnünk a harmadik hellyel. Ezért is volt fájó nekünk különösen az az egy nullázott verseny. De hát az kinek jó? A bajnokság hátralévő két futamán lévén, hogy idén nem szerepeltünk csapatban nem volt értelme elindulnunk. Az itthoni versenyzéssel pedig a támogatóinkat is jobban kiszolgálhattuk, ráadásul mi is nagyon élveztük az itthoni száguldást, pláne a klasszikus sátai pályán.

Racing.hu: Elégedettek vagytok a harmadik helyetekkel?

Bereczki Norbert: A teljesített versenyek száma szerint igen. A fele verseny alapján jobbra nem is számíthattam volna. Úgy érzem, hogy ez is erőnkön, lehetőségeinken felül volt, jó volt kint versenyezni, jó volt a C2R2 Max-al autózni, de úgy tűnik nem tudok tovább ezzel az autóval versenyezni, ha egyáltalán tudunk majd menni…

Racing.hu: Volt egy hallgatólagos megállapodásunk, mielőtt elindítottam a diktafont, mégpedig, hogy a jövőről nem kérdezlek. De egy ilyen válasz után ez nem megy, nem tudom betartani, mert nagyon nem szeretnék így riportot lezárni. Tehát, hogy áll a 2013-as évetek?

Bereczki Norbert: A legfontosabb kérdés az ügyben, hogy tudunk e egyáltalán versenyezni? Az a másod és harmadlagos, hogy mivel és hol. Amúgy mindegy mivel csak ne Trabant legyen. :-) De nem tudok még semmit. Tényleg nem tudom.

Racing.hu: Ganxsta Zolee-t idézve mondhatjuk, hogy „Egyedül nem megy megmondta a Kern meg a Garas…”

Bereczki Norbert: Így van ez nálunk is. Szeretnék megköszönni mindent annak a CSAPATNAK, akik immáron 20 éve mellettem és mögöttem állnak. Ez már régen nem csak a versenyzésről szól velük, hanem igazi, régi, hamisítatlan barátságról. Nélkülük egy métert se mehetnék. Bármit hoz is a sors, ha úgy alakul, hogy csak eddig tudtam versenyezni, akkor is nagyon hálás vagyok nekik. Szintén óriási köszönet illeti meg a családomat, a le és fölmenőimet és a feleségemet egyaránt, hogy lehetővé tették és elviselik ezt a versenyzéssel járó hóbelebancot, ami tudom, hogy nem kis fáradságot jelent mindannyiuknak. És végül, de nem utolsósorban a partnereinknek is nagy-nagy köszönet jár, hiszen nélkülük biztosan nem érhettük volna el ezt az eredményt. Ők azok akik nélkül szintén nem jöhetett volna létre ez a kiváló eredmény: Kemad Kft,Interdairy Kft,Zsoltina 98 Bt,Mega Safe Credit Kft, Vaanco Kft, Globallift Kft, sosmoso.hu, racingbazar.ro és a Juhász Média és a Car-Tools Kft.

Minden kedves támogatónknak, szurkolónknak és barátunknak békés, boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag Új Évet kívánok!


Racing.hu: Köszönöm a beszélgetést, és várunk 2013-ban is a pályákon, itthon és a határon túl is!

Salánki Gábor