Pénzes Zsolt tervei a 2013-as esztendőre

Üveges Gábor tehát bízik abban, hogy lesz és törekszik azért, hogy 2013-ban is legyen rallysprint. Azonban úgy szép a dolog, ha mindkét fél meghallgattatik. A cikkben elolvasható a Pénzes Zsolt által a találkozón elmondott tervek és módosítások írott változata.

Pénzes Zsoltot, az RSB vezetőjét február első napján a nyíregyházi Rally Pub-ban sokan megtalálták kérdéseikkel: többek között rengeteg érdeklődés érkezett a résztvevőktől a sport rendszámmal kapcsolatban, amire mindenkinek sikerült kielégítő választ kapnia. Megtudtuk, hogy az idei évben marad az F csoport, ahova ki lehet váltani a gépkönyvet, és a leírtak alapján kell az új rendszámforma ügyében eljárni. A határozatban leírtak annyival egészülnek ki, hogy az újonnan megépített versenyautókba szerelt bukóketrec tanúsítványának is lesz egy díja, ami a 2012. évihez képest változatlan marad, mégpedig 10000 Ft.

A Rallye2 és a RTE versenyeit összehasonlítva azt az érdemi különbséget lehet felfedezni, - néhány egyéb eltérés mellett- hogy az RTE versenyeire a nevezési díj kedvezőbb lesz körülbelül 5000 Ft–al, mint a Rallye2-es futamokra. A gyorsasági kilométerek az RTE futamokon 50-80 km között, a Rallye2 versenyein pedig 80-100 km között lesznek, a tavalyi évhez hasonlóan. A RTE versenyzői vasárnapi napon versenyezhetnek majd, a Rallye2 viszont már szombaton, az ORB-vel megkezdik a gyorsasági szakaszokon a szereplést.
Így megoldható lesz a Miskolc Rallye is, ahol szombaton délután a sprint fog elsőként elrajtolni, majd az ORB és Rallye2 mezőnyének szombati rajtja után vasárnap a RTE mezőnye is beszáll a csatákba.

A Rallye2-ben és azon belül a pályabejáráson is bevezetésre kerül a GPS-es nyomkövetés, aminek az ára  10.000 Ft alatti többletköltséget jelent majd a versenyzőknek. Ez viszont nem csak a pályabejárás ellenőrzésére szolgál majd, hanem a verseny folyamán történt esetleges balesetek helyszínének a megtalálásában is nagy segítség lehet, ami akár életet is menthet. De erre a funkcióra soha ne legyen szükség!

2013-ban 35 rallye jellegű autóversenyt lehet megrendezni. Ezek eloszlása a következő: 7 ORB, Rallye2  futam, 6-8 RTE futam, 6x3  sprint futam és 2 meghívásos rallyeverseny lehet az idén. Más egyéb minden rallye jellegű verseny tiltott versenynek minősül, tehát ezek lebonyolítása tilos lesz a sporttörvény és az MNASZ elnökségének iránymutatásának figyelembevételével! A versenyek rendezőinek személye még nem dőlt el, de a jövő hét folyamán bízunk abban, hogy végleges versenynaptárt tudunk hirdetni.  Az egyes internetes honlapokon nemrégiben napvilágot látott az ideiglenes versenynaptár. Ez azonban csak egy felületes tervezet volt, amiben még rengeteg változás lehet és lesz is! Idén szervezettebb és biztonságosabb sprint lebonyolítást szeretnénk elérni, ami elsősorban a versenyzők érdekeit szolgálja. Minden sprintversenyen kötelező lesz a rendszámtalan járművekre is biztosítást kötni, aminek díja 4000 Ft/jármű, amit az adminisztratív átvételen kell majd befizetni. Ennek hiányában nem lehetséges a rajthoz állás, a sprintversenyeket pedig az eddigiektől szervezettebben szeretnénk lebonyolíttatni.

A Rallye2-ben bevezetésre került a Lada és a BMW kupa is, ahova szeretettel várjuk az ilyen versenyautóval rendelkezőket. Bízunk abban, hogy egy igazán jó hangulatú rallye bajnokságot sikerül az idén lebonyolítani.

Február 9-én és 23-án, szombaton, Miskolcon a Twin 93 Kft telephelyén (Cím: Miskolc, Lórántffy Zsuzsanna utca 36.) 9:00-16:00 óráig tartunk szemléket, ahol a sprintversenyeken indulni vágyók részére tartunk ingyenes tájékoztatót, illetve a versenyautó tulajdonosokat világosítjuk fel arról, hogy megfelel e az általunk megfogalmazott minimális előírásoknak a járművük. Tájékoztatón azonban nem csak Miskolcon lehet majd részt venni, hanem február 16-án, szombaton, Vácon a 2-es főút 30-as kménél található volt Toyota autószalonnál, a Balu gumiszerviz telephelyén. Itt szintén 9:00-16:00 óráig várjuk az érdeklődő sporttársakat.