Harsányi Zsolt: Ismét a pályákon lehetek, és ez hihetetlenül jó!

Harsányi Zsolt Tokay Lászlóval a jobbján tért vissza 2012-ben a Baranya Kupán. Itt még keresték a közös nevezőt a navigátorral, de Tatabányán már be is söpörték a Rallye2 abszolút győzelmét. Idén ők lesznek a TMC Rallyesport harmadik versenyzőpárosa. Zsolttal beszélgettünk a tervekről.

Zsolti, hogyan kezdődött a Ti közös pályafutásotok navigátoroddal?

Régi barátságunk Tukival, folyamatosan a csapat közelében tartott engem. Tavaly is beugrottam a szervizcsapatba, ha szükség volt rám. Az élet úgy hozta, hogy a komlói Baranya Kupa előtt a „pacalos” autó sofőr nélkül maradt, ezért lettem felkérve :-). Azt hiszem gyerek született, valami ilyesmi volt. Na, mindegy nem tudom. Mi jókat mentünk annak idején is egymás ellen, így tisztában volt vele Tuki, hogy bármikor-bármiben számíthat rám, ha „jókezű” versenyző kell neki. Meglepett a felkérés, borzasztóan örültem, hiszen… Áá, mit magyarázzam! Ismét a pályákon lehetek, ez hihetetlenül jó!

Ismerted Tokay Lacit korábbról?

Nem, ezért picit először tartottam attól, hogy mi lesz. De el kell, hogy mondjam, nagyon-nagyon jól egymásra találtunk. Lacival hihetetlen jó a hangulat az autóban, bármiben számíthatok rá, igazi csapatjátékos. Ha kell, tolja az autót, ha kell, a Neten keresi az alkatrészt, és mellesleg a Szilveszter Rallye-n kiderült, hogy minden mókában benne van.

Ne szaladjunk ennyire előre. Összeültetek a Baranya Kupán, és...?

Hát, itt még nem voltunk a helyzet magaslatán, voltak kisebb, apró-cseprő problémák. Az autóval mondjuk nem volt probléma, csak például defektet kaptunk, de ennek ellenére nem annyira rossz eredményt értünk el. A/7-ben lettünk harmadikak! Ezután, adódott még egy lehetőség, hogy Tatabányán is mehetünk majd. Elég jól felkészültünk, nagyon jó gumikat kaptunk Norbitól a szerepléshez. Szerintem jól is sikerült, mert abszolútba és kategóriában is, Rallye2-ben elsők lettünk.

A Szilveszter Rallyen is indultatok, de ott nem a Hondával...

Igen, ott a BMW-mmel neveztünk, de kimondottan a „bulizásra” mentünk, úgy álltam hozzá a dolgokhoz és Laci is. Csak a szórakozás volt a cél, a nézőknek parádéztam végig, amit persze Mi is nagyon élveztük belülről. Nagyon jó hangulat lett ott a szerviz parkban is, igen jól összehozta a csapat azt a versenyhétvégét, tetszett szerintem mindenkinek. Remélem a nézőknek is, mert nekünk igen, az biztos!

Lacin az érezhető, hogy annyira hálás, hogy általad és a TMC Rallysport által visszakapta a „játékszerét”, a navigálást, a versenyzést. Te hogy látod?

Igen, jó vele menni. Örül mindennek, nem stresszel semmin. Lelkes, remek navigátor, látszik rajta, hogy nagyon élvezi. Nem megerőltető neki, hanem ő is azért csinálja, ő is azért jön el a versenyre, amiért én, mert jól akarja érezni magát, szereti ezt. Nekünk tényleg nem pont az a célunk, hogy elsők legyünk, miközben természetesen törekszünk a legjobb eredmény elérésére, de nincs rajtunk semmi nyomás. Lehet, hogy épp ez az, ami általában hoz eredményt is. Régebben is hozott. Sokkal nehezebb úgy odaállni, hogy elsőnek kell lenni. Így meg odaállsz, lesz, ami lesz, így jó!

Idén milyen terveitek vannak? Épülőben az autó…

Sikerült megvenni egy Honda Civic Type R-t, ami egy banki visszavett autó volt. Ezt kezdtem el megépíteni. Jelen pillanatban megvan a bukócsövezés, teljesen szét van szedve, most lesz fényezve. Azonban az időjárás nem túl kegyes hozzám, ezért ez egy picit csúszásban van. Itthon nem sikerült alkatrészeket szereznem, mert, ha van is, akkor nagyon drága, ezért külföldi árverésen vettem mindent, ami március végén ér Magyarországra.

…és kezdhettek belőle csemegézni! Milyen kategóriában mentek?

A/7-es kategóriában megyünk majd, ugyanúgy, ahogy a piros kocsival mentünk. Kezdetekben ez egy „N”-es autó lesz. Sajnos az „A”-s autó nagyon drága lett volna, azt  nem tudtuk megfinanszírozni a kezdésre. Azért indulunk, „A” csoportban, mert itt a szabályok sokkal nyitottabbak, és itt van mezőny. Kezdésnek a Honda 200 LE-s lesz. Széria, 6 sebességes váltóval, „sperdiffivel”, 6.33 végátétellel és BILSTEIN lengéscsillapítóval (állítható magasságú/ keménységű) megy majd. Majd szépen fokozatosan fejlesztjük az autót, hogy igazi „A”-s legyen.

Hol találkozhatunk veletek először?

Egerben még „csak” szerviz tag leszek, de Miskolcra már szeretnénk elkészülni, elvileg meglesz. Amit lehetett, már berendeltük reméljük, minden megérkezik időben és akkor kész leszünk. Már a kis családom is készül nagyon, Apuék is és a barátnőm is, „akit közben eljegyeztem”, és akiktől rengeteg támogatást kapok. Várják, hogy újra visszatérjünk a versenypályákra.

Miskolcon sötétben kell sokat menni majd!

Igen éjjel lesz a verseny, ahogy hallottam. Van, aki szereti, van, aki nem! Hát, nem baj, nekem semmi bajom nincs vele, de jobban szeretek világosban versenyezni. Mondjuk, ha valami lámpa is van az elején, az jó, mert akkor látok is, de ha nincs, akkor csak botorkálok, amerre az aszfalt megy :-) . Készülünk a sötétre új lámpasorral, amit Laci éppen intéz! Várjuk a szezont, támadunk!

Gratulálok sok boldogságot Nektek, és sikeres versenyzést a csapatnak 2013-ra!

Az interjút köszönjük Szamosvári Szilvinek.