Navigátorsuliban jártunk !

Nyakacska Bálintot kérdeztük az elmúlt hét végi Co-Driver iskoláról. Beszélt magáról a suliról és a lehetőségekről. Tanulságos kis beszélgetés a navigátorok részére !!!


Racing.hu: Szia Bálint ! Tudomásom szerint te újoncnak minősülsz ebben a sportban
de nem kezdőnek, kérlek mesélj picit arról ,hogy milyen versenyeken
navigáltál már?

Bálint : A „karrierem” ebben a sportágban 2011 őszére datálódik amikor is részt vehettem egy Kunmadarasi sprint versenyen, Szabó Ákos barátommal, aki mellett azóta is ülök. Ez igazából egy próba volt, hogy tetszik-e, bírom-e a jobb egyet. A verseny sajnos nem sikerült jól, kiestünk ( :))) ), de a navigálás nagyon tetszett.
Ezt követően 2012-ben már a BAZ Megyei Rallyesprint bajnokságot próbáltuk abszolválni. 5 fordulóban vettük részt és mivel az év vége, második fele kicsit csonka lett az ismert okok miatt, újabb kihívások felé néztünk. Ekkor jött a lehetőség, hogy a Rallye2 betétversenyeként rendezett amatőr kupában elindulhattunk a Baranya Kupán és Tatabányán. Itt végre megtudhattuk mi is az igazi rallye verseny. Eszméletlen jól éreztük magunkat Ákossal, és természetesen óriási kihívás volt ez mindkettőnknek. Rengeteg köszönettel tartozok/tartozunk Géczy Tamás barátomnak és mentoromnak, Bereczki Norbinak, Kozma Lacinak és az egész csapatunknak, akik rengeteg tanáccsal és információval látott el, hogy minél jobb segítője legyek a pilótámnak. Év végére még részt vettünk a Szilveszter rallyen ami tökéletes volt levezetésnek, de persze itt is újabb és újabb élményekkel és tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak.
Az idei évben a Rallye2-ben szeretnénk versenyezni végig kiegészítve egy-két sprint jellegű versennyel amit a tapasztalat és verseny kilométer szerzés mellett már kicsit szórakozásnak is szánunk.


Racing.hu: Te ott ültél a Co-driver iskolapadban ! Hogy érezted magad ezen a rendezvényen?

Bálint: A hétvégi Co-driver iskolában nagyon jól éreztem magam, igaz sajnos csak a szombati, "elméleti" napon tudtam részt venni. Az oktatók és a tapasztalat átadók nagyon kedvesek, közvetlenek voltak, és rengetek információt és tapasztalatot adtak át nekünk.

Racing.hu: Megérte a befektetett pénz ,idő és energia?

Bálint: Mindenképp megérte a befektetett pénzt és ha a jövőben újra lesz, biztosan megint menni fogok, de már mindkét napra.


Racing.hu: Szerinted ez a suli csakis újoncoknak lett kitalálva?

Bálint: A navigátor suli semmiképp sem csak újoncoknak lett kitalálva, vagy nem csak ők gazdagodhatnak itt tapasztalatokkal. Mivel az oktatók mindegyike olyan volt akik kis országunk határain kívül is versenybe szálltak már, így olyan információkat is kaphattunk amikkel összehasonlíthattuk a haza versenyeket a külföldiekkel és képet kaphattunk a "régi idők" versenyeiről is. Felkeltették az érdeklődésemet külföldi - határhoz közeli - versenyek iránt.

Racing.hu :Ha nem csak újoncoknak és kezdőknek akkor miért voltatok ilyen kevesen
azon leendő vagy meglévő navigátorok akik ellátogattak erre a képzésre?



Bálint : Azt én is nagyon furcsálltam, hogy csak ilyen kevesen voltunk, szerintem már az előadók és a pilóták neve is vonzóak voltak. Nem tudom, hogy mennyi emberhez juthatott el az információ a suliról, de én nagyon remélem, hogy ez lehetett a legnagyobb gond. Annak ellenére, hogy tényleg nem rendelkezem még sok tapasztalattal a sportágban ettől függetlenül azt mondhatom, hogy a pályákon sokkal több embernek lenne szüksége azokra az infókra amiket megosztottak velük.

Racing.hu: Ha lenne a jövőben ilyen tanfolyam ,újból részese lennél?

Bálint: A jövőben biztosan részt fogok venni még ezen a rendezvényen ahogy azt már korábban is említettem, ha másért nem akkor a vasárnapi napon elmulasztott gyakorlati oktatásért biztos.De nagyon tudom ajánlani minden olyan kezdőnek,haladónak vagy hozzá nem értő olyan versenyezni szándékozó embernek is akit egy picit is érdekel ez a rallye sport ! Az okosabbaktól vagy tapasztaltabbaktól nem szégyen tanulni ! 

Racing.hu: És végezetül mesélj kicsit a programról, mi is történt azon a szombaton !

Bálint: Szombaton bemelegítésként egy kis szabályismerettel indultunk, átbeszéltünk mi kell ahhoz, hogy valakiből navigátor legyen. Utána a versenyeket néztük végig, a nevezéstől egészen a verseny befejezésére, az esetleges óvások és fellebbezések lehetőségére. Majd olyan speciális, de nagyon is aktuális téma jött mint a sötétben versenyzés. Ez a beszélgetés különösen jól jött volna az idei Miskolc rallye előtt! :) Majd érintettük a külföldön történő versenyzést is, ahol ismét rengeteg és friss tapasztalatot adott át nekünk Nyírfás Juli. Ebéd után egy másik nagyon fontos téma következett. Dr Kaszás Zsolttól hallgathattuk és tapasztalhattuk meg az elsősegély nyújtással kapcsolatos előadását. Reméljük soha nem lesz szükségünk azt ott elmondottakra! A biztonság vonalát követve a megfelelő ruházatról, ülés, öv és sisak használatáról, valamint a gps és a hangosítással kapcsolatos tapasztalatokról kaphattunk információkat. Ezek után érintettük a mentális alkalmasság, az extrém biztosítás és a mit tegyünk baj esetén témákat is.
A fentieket követően a versennyel kapcsolatos dokumentumok, az útvonal és a gyorsasági itinereket témáját kezdtük boncolgatni. Itt több fajta, és típusú gyorsasági itinert ismerhettünk meg, ennél a résznél már az oktatók véleménye is nagyban eltért egymástól. :) Ebből a részből jó néhány ötletet tudtam elsajátítani amit biztosan fogok használni a jövőben!
Ezennel is szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a rengeteg információt és az egész hétvégét Nyírfás Julinak, Kerekes Jotinak, Csökő Zolinak és mindazoknak akik vették a fáradságot, hogy megosszák velünk a tudásukat.