Kajári Ferenc és a Szlalom

Kajári Ferenc és a Szlalom

Riport Kajári Ferenc autóversenyzővel az Október 5-6. - Hungaroring Extreme Technical Weekend előtt.


Október 5-én rendezik meg a Hungaroringen az utolsó előtt OSzAK-os Szlalomversenyt, amelyen te is képviselteted magad.

Mesélnél, hogy miként is szoktál felkészülni egy versenyre?

 

- Szinte minden versenyen keletkezik némi műszaki probléma, ezek javítását, valamint a futómű beállításokat is magam végzem el.  Így a verseny helyszínén már csak a szorgalmas pályabejárás marad.

 

Jelenleg vezeted két ponttal a kategóriádat, de Ördög papa szorosan a nyomodban van. Nagyon oda kell figyelned ezen, és az ezt következő versenyen. Általában három futam alapján értékelik az az napi teljesítményedet. Miként telik el egy versenynapod? Hogy tudod a többiek idejét, versenyét figyelni? 

 

- A hátralévő versenyeket mindenképpen teljesíteni kell. Reméljük, a technika ördöge nem szól közbe.

Az első futamot a hosszú várakozás miatt álmoskásan, hibákkal tarkítva szoktam kezdeni, így az utolsó két futamon kell jól teljesítenem. Minden futam után számolgatás, latolgatás kezdődik, a versenyzőtársak idejét ideális esetben egy monitoron tudjuk megnézni.

 

Egy szépen megépített Trabanttal láthatunk versenyezni, milyen tulajdonságokkal is rendelkezik?

 

- A trabi is megérdemelné az EVO feliratot, mivel minden évben vagy akár versenyről versenyre jelentős fejlesztéseken megy keresztül. Ma már egy 1400 köbcentis, hengerenkénti befecskendezéses, zömében VW alkatrészekből álló motort rejt a motorháztető. Természetesen a futómű és a kormányszerkezet is jelentős változtatásokon ment keresztül. A folyamatos könnyítések eredményeként kb. 600 kg-ra "fogyott" az autó. Természetesen a slick gumik használata elengedhetetlen feltétele az eredményes versenyzésnek.

A fejlesztésekben nagy segítséget kaptam Demeter János soltvadkerti autószerelő mestertől és a finomabb technikai beállításokban pedig Dicsa Tibi és Török Gyuri barátaim adtak instrukciókat. Ezúton is köszönöm Nekik!

 

Ha már szlalomverseny, te mióta és milyen indíttatásból űzöd ezt a sportot és eddig milyen eredményeid voltak?

 

Az indíttatásom az autó és az autóversenyzés iránti szeretetem, a versenyzést a 80-as évek elején kezdtem,  mindig az aktuális családi autóval. Versenycélokra épített autóval kupasoroztban kb. 6 éve versenyzem. Legsikeresebb évem 2011 volt, amikor abszolútban 4. helyen végeztem és ugyan ebben az évben a Hungaroringi versenyen az abszolút 1. helyet sikerült megszereznem. Kategóriámat tekintve évek óta az év végi összesítésben nem találtam legyőzőre.

 

Köszönöm a lehetőséget és sok sikert  kívánok a versenyzőtársaimnak!


- Hajósi Miklós -