Rallye Sweden 2014

Kicsi a "Polo" de erős !

Szerdán történt:
A Svéd rallye első napján került megrendezésre a jól megszokott Karlstad-i lóverseny pályán a superspeciál ahol a VW hármas számú pilótája Andreas Mikkelsen bizonyult a leggyorsabbnak. Ez a szakasz beleszámít a végértékelésbe,tehát akár jól is jöhet ez a szakaszgyőzelem a verseny végén. A verseny első szakaszát élőben közvetítette a Sport 2 csatorna amire igen sokan voltak kíváncsiak a kilátogató nézőkön kívül is ! Jó ötletnek bizonyult és remélhetőleg nem fogják idejekorán abbahagyni ezen jó szokásukat.

Mikkelsen 2,2 mp-el bizonyult jobbnak Ott Tanak idejétől, Ogier pedig Mikkelsent csak 0,8 mp-re tudta megközeliteni. A holnapi napon erős küzdelmek várhatók főleg az elejében. Hát lássuk,várjuk...

Csütörtök eseményei:

The show must go on ! --Igen folytatódik a hó- show, ugyanis a mai összesen 63,92 km gyorsasági szakaszon nagyon egy húron pendül az eleje a mezőnynek. A mai 6 szakasz utolsó gyorsaságiját már-már sötétben teljesítették a versenyzők ahol a francia világbajnok Sebastian Ogier volt a leggyorsabb és így átvette a Polós kollégájától Mikkelsentől az elsőséget ami igen csekélynek mondható ilyen talajon / +5,8mp /.

Röviden összefoglalva a mai nap történését, a 3db  Vw Polo R Wrc őrzi a dobogót, de a szuperspeciálon is  igen jól teljesítő Ott Tanak lohol a Ford Fiestával mögöttük. Az 5. és a 6. helyen is parázs a csata Hirvonen és Ostberg között, ugyanis tizedre azonos időt mentek a Skandináv futam első hosszú napján. A verseny érdekessége ,hogy az első 11 versenyző pillanatnyilag 1 percen belül van. Holnap igen izgalmas folytatás várható !

7. szakasz utáni állás: 

1.Ogier S. - Ingrassia J.Volkswagen Polo R WRC    39:56.5

2.Mikkelsen A. - Markkula M.Volkswagen Polo R WRC   +5.8

3.Latvala J. - Anttila M.Volkswagen Polo R WRC +12.2

4.Tänak O. - Mölder R.Ford Fiesta RS WRC +14.8

5.Hirvonen M. - Lehtinen J.Ford Fiesta RS WRC +22.5

=Ostberg M. - Andersson J.Citroën DS3 WRC +22.5

Pénteken történt:

A mai kilenc szakaszból hetet a Volkswagen pilóták nyertek és csak egy gyorsaságit adtak át a Fordos Henning Solbernek. Történt ugyanis,hogy a mai nap első szakaszán a címvédő Ogier egy hibát követett el és lecsúszott az útról és a mély hó fogságában rekedt. Kubica is hasonló képpen járt egy ugrató után szintén az út melletti mély hóban ragadt ,igy visszaesve a mezőny végére. Latvala-Mikkelsen párharc van kialakulóban ami azt is jelentheti,hogy a 3 -ból a világbajnok elvérzett de a két másik Vw pilóta igen jól tartja magát. Ostberg és Hirvonen kissé leszakadva de ők is egy percnyire vannak az élmenő Polósoktól , és így egy nem meglepő sorrendet láthatunk a Szombati befejező nap előtt, négy Skandináv versenyző van az élen. Szombaton 8 szakasz vár a mezőnyre akikből a győztes versenyző neve már az ebéd elfogyasztása után délután kiderülhet. Várjuk a szombatot.

Ogier hóembert épit !

Majd kisvártatva Kubica is !

A verseny állása:

1 Latvala J. / Anttila Miikka Volkswagen Polo R WRC      01:47:09.7
2 Mikkelsen A. / Markkula Mikko Volkswagen Polo R WRC   00:00:04.8
3 Østberg Mads / Andersson Jonas Citroën DS3 WRC      00:00:42.3
4 Hirvonen Mikko / Lehtinen Jarmo Ford Fiesta RS WRC     00:01:00.3
5 Tänak Ott / Mõlder Raigo Ford Fiesta RS WRC             00:01:06.5
6 Meeke Kris / Nagle Paul Citroën DS3 WRC              00:02:28.0

Zárónap:

Jarri Matti Latvala nyert ! A Vw nagy csatáját a finn pilótának sikerült megnyernie. Mikkelsennel szemben a verseny végére Latvala előnye majdcsak egypercesre duzzadt fel ! Talán a fiatal Norvég már csak Otsbergre figyelt ugyanis a kettejük között minimális különbség maradt ! A negyedik helyre Hirvonen a több mint kétperces hátránnyal hozta be a Fordot a célba .Az idei újonc Hyundai  felemás sikerrel éppen behozott a célba egy autót de Hanninen is lemaradt mint a borravaló de annál nagyobbat ugrott a Colin Crash arénában. Neuville Pénteki kiesése ismét nem tett jót az újonc csapatnak, bár az utolsó napon tudott menni egy abszolut 2.időt. 

A historic mezőny győztese a tavalyi címvédő Petter Solberg lett.