Kovászna = Hórallye

Pár szóban a Winter rallye Covasna versenyről.


Soós Szabolcsot kérdeztük ,mondj kérlek pár szót a versenyről és egyáltalán arról,hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a rendezvénnyel !

- 2015 januárja óta nálunk ez egy bevett szokássá vált ,hogy részt vegyünk ezen a téli havas-jeges versenyen. Tudod ez olyan mint egy hétköznapi embernek a fogmosás vagy az öltözködés! Kötelező,nélkülözhetetlen és kell ! 

Először 2015 -ben vettünk részt egy Suzuki Ignis versenyautóval Géczy Tomi navigátorommal a Kovásznai hóralin amikor is teljes függőséget kaptunk , főleg a pályáktól de mondhatnám a tájat vagy éppen a szervezést is. Mi is rendezünk Bereczki Norbi barátommal 1999-óta autóversenyeket a Keleti blokkban de ez más. Rendezés szempontjából egy jól lebonyolított és megszervezett verseny de mégis kellő rugalmassággal és lazasággal kezelik a szervezők ezt a pár napot.

Akkor még 1 napos versenyről beszéltünk de mostmár megérett arra a rendezvény ,hogy egy jól felépített módon 3 naposra nyújtották, ami valójában öt nap ! 

Szerda reggel indulunk ami azt jelenti,hogy egy egész napos autózást követően tesszük meg a Debrecen- Kovászna 600 km távot. Ez ahogy Spici azaz Spitzmüller Csaba mondotta amikor még ő is a Romániai pályákon versenyzett –nem messze hanem soká – van ! 
Este elfoglaljuk a szállást ahol a versenyiroda is található (ami a helyi és hazai viszonyok közt is igen igényes ) és másnap a 2x pályabejárást követően ami 1200 m magasban van ismét jól esik egy esti vacsora és pihenő. Pénteken még lehet folytatni a pályabejárást ami után következik a Shakedown azaz teszt. Kitűnő szervezés egy vérbeli 3-4 km hosszú rali pályán be lehet melegíteni a versenyzőknek saját magukat is és a versenyautó beállitásaival is lehet foglalkozni. 

- De ugye a feltételek és a pálya minősége a tesztnek is ugyanaz mint a versenyé?


- Természetesen ugyanolyan feltételek mellett zajlik a teszt mint a verseny. Majd szombaton és vasárnap kb. 130-140 km gyorsasági szakaszokon következik a verseny aminek a fő központja a Kovásznától kb.: 25 Km –re levő Kommandó. Igen ennek a falunak a neve Commandau azaz Kommandó ugyanis ez Erdély ! Tele Magyarul beszélő emberekkel és Magyar életérzést követő segítőkész,jólelkű Magyar emberrel ! Fantasztikus környezet a táj érintetlen, a gyorsasági szakaszokon csak a fakitermelő teherautók közlekednek ! Ilyenkor megpezsdül a környék és a legkisebb helybélitől a 100 évesig mindenki együtt él,szurkol a versenyzőknek. Murvás alapon jég és hó 1200-1300m magasságban . Fantasztikus ! Egy álom ! Aki ide egyszer kijön az biztosan a következő évben ki akarja hozni a családját,barátját,rokonát mert ilyet ritkán látni bármerre megy az ember a világban! Egyszóval természeti csoda ami akár nézőként ,akár versenyzőként megtapasztal az ember. 

-Milyenek a szakaszok?


-Veszélyesek, csak és kizárólag szeges gumival lehet indulni ezen a versenyen,de aki egyszer végigmegy a pályákon az meg is érti. Szalagkorlát sehol sincs csak a mély láthatatlan helyről kinövő fenyőerdő ! Általában 10-15 km hosszú szakaszok vannak 300-400 kanyarral tarkítva, kevés egyenessel. Fantasztikus nyomvonalon,vonalvezetéssel igazi vérbeli hórallye. Ez nem a Hungaroring ! Itt elengedhetetlen a jó navigátor ,ha gyorsan és biztonságosan szeretnél autózni a szakaszokon. 

Ezért megyünk most is a csodába !  kb.: 13 Magyarországról kiutazó versenyzőpáros is részt fog venni ezen a versenyen.  A versenyt 2018. január 19-21. között rendezik Kovásznán. Aki szereti az autóversenyt az egyszer mindenképp látogasson el Kovásznára !