2022 ralivilágbajnoka Kalle Rovanpera !

Kalle Rovanpera a nehéz körülmények között ,kimagasló teljesítményt nyújtva  nyert az Új-Zéland Rallyn, amivel történelmet írva megszerezte első rally világbajnoki címét.

A csütörtöki Auckland-i szuperspeciált Ott Tanak nyerte a Rally Világbajnokságra 10 év után visszatérő Új-Zéland Rallyn. 

A pénteki napot Elfyn Evans 4.8 másodperc előnnyel nyerte Tanak és 6.5 másodperccel Ogier előtt.

Szombaton részben Evans balesetének is köszönhetően a 22. születésnapját ünneplő Kalle Rovanpera két szakasz alatt a negyedik helyről az élre állt és a délelőtti programot 4.6 másodperc előnnyel fejezte be Ott Tanak és 6.5 másodperc előnnyel Sébastien Ogier előtt.

Rovanpera  az utolsó két szakaszon is folytatta remeklését, így végül 29 másodperc előnnyel zárta a napot Ogier előtt, aki az utolsó előtti, 12. gyorsaságiról elkésve még 10 másodperces büntetést is kapott. Egyes hírek szerint a késés nem is véletlen volt, hanem így szerette volna megnyugtatóbb előnybe hozni vb címért harcoló csapattársát. 

A harmadik helyen Ott Tanak 46.4 másodperc hátránnyal állt a nap végén, míg Thierry Neuville-t 55 másodperccel, Oliver Solberget pedig közel három perccel előzte meg. 

Vasárnap már csak négy gyorsasági és 31 km várt a mezőnyre, ezalatt pedig nem változott a sorrend, így Kalle Rovanpera megnyerte a versenyt Sébastien Ogier és Ott Tanak előtt.

A Power Stage-en is Kalle Rovanpera volt a leggyorsabb Ott Tanak előtt, így Rovanpera megszerezte karrierje első vb címét. Rovanpera így minden idők legfiatalabb világbajnoka lett 22 évesen és 1 naposan, átadva a múltnak Colin McRae 1995-ös rekordját, aki 27 évesen tudott a csúcsra érni. Rovanpera mellett Jonne Halttunen a navigátorok között lett világbajnok.

20 év után avattak ismét finn világbajnokot, 2002-ben Marcus Grönholm lett a bajnok.

A finn toyotás kettős karrierje során Új-Zélandon érte el nyolcadik WRC futamgyőzelmét.