Quadosok a KZ Invest Kupán

KZ Invest Kupa IV. forduló.

Nyíregyháza, Autópiac. Tokaji út.
2016.08.20.

Beszélgetés Tivadarral, Márkkal és Tiborral a nyíregyházán augusztus 20.-án megrendezésre kerülő aszfaltos KZ Invest Kupa előtt.

Körkérdés quad versenyzőkhöz a verseny előtt.



Aszfalton quaddal, hogy is van ez? Honnan jött az ötlet az induláshoz?
Kunkli Tivadar: Régen is mentünk már aszfalton SuperMoto kategóriában, ahol 70% beton és 30 % föld volt. Popik Jancsi felkérésére indulok Mihalikékkel.  

Mihalik Tibor: Én 15 évet legokartoztam nekem az aszfalt teljesen hazai pálya. Egy éve quadozok a fiammal. Quadcrossban ugratunk rendesen, míg itt az aszfalton max kétkeréken megyünk majd.  A versenyen az embernek önmagát a legnehezebb legyőzni. 44 évesen kezdem el quadozni, ezért 44-es a rajtszámom. Sosem késő elkezdeni quadozni, ajánlom mindenkinek.

Mihalik Márk: Ez egy felvetés volt, hogy mi lenne ha elmennék egy ilyen versenyre. Mi még nem versenyeztünk aszfalton. Tivadarral edzettünk télen aszfalton a mezőkövesdi reptéren, a formában maradás miatt. Kijelölt gumiabroncsok között csapattunk. Édesapámmal már több versenyen is részt vettem, de még aszfaltoson nem indultunk együtt sohasem. Most lesz nyíregyházán a KZ Invest Kupán az első alkalom.
Amire büszke vagyok, hogy a "Legeredményesebb Junior" versenyző díjat kaptam a 2015 MAMSZ-tól.

Mivel kíván másabb vezetési technikát aszfalton mint lazább talajon?
- Kunkli Tivadar: Teljesen más, a motorokat le kell rakni alacsonyra, és SuperMoto kerekekkel megyünk. Másabbak az ívek mint lazább talajon, feszül az egész motor más vezetést kíván, nagyobb a tempó is.

- Mihalik Tibor: Borzasztó pontosnak kell lenni, mert büntet a motor. A betonon tizedekre vagyunk egymástól, míg a crossban másodpercekre akár. A short track-ban lazábbak a féktávok, a betonnál nagyon pontosan kell menni, jó kanyar ívet kell használni. A betonon való versenyzés a precizitásról szól.

- Mihalik Márk: Pár tapasztalatot tudok csak megosztani, én salakpályán szoktam versenyezni.  Salakpályán egy adott irányban megyünk 4 kört. Egy jó rajt és a helyezkedés döntheti el a  sorrendet és fejben hogyan rakom össze a köröket. Ott a 4 körön kell a legjobb tudással versenyezni. Általában egy perc alatt megyünk 4 kört. Az aszfalt nagyon megterhelő, mert fizikális mentálisan is kiveszi az erőt. Fejben itt is jól kell össze rakni a pályát. Toppon kell tudni maradni pontosan minden kanyarban. gokartozásban fizikailag nem vesz ki annyira mentálisan nagyon el lehet fáradni.

A nézőknek készülsz-e valami meglepetéssel?
- Kunkli Tivadar: Gyorsan akarok menni.
- Mihalik Tibor: Az a baj a betonon a motorral, hogy nehéz látványosan menni. Nagy a tapadás egy helyben nem is tudunk forogni vele.
- Mihalik Márk: A Pálya kialakításától fog függeni, hogy mennyire tudok majd a nézőknek versenyezni.

Szurkoljunk közösen a fiúknak augusztus 20.-án a nyíregyházi autópiac területén megrendezendő KZ Invest Kupa IV. fordulóján!

- Hajósi Miklós -
www.hajoka.hu